Tot ce trebuie să știi dacă călătorești la Chengdu

Tot ce trebuie să știi dacă călătorești la Chengdu

Chengdu este capitala provinciei Sichuan iar populația acestui oraș numără peste 14 milioane de locuitori. Chengdu a fost al treilea oraș pe care l-am vizitat în călătoria noastră prin China și pe care l-am ales datorită centrelor care adăpostesc și încearcă reintegrarea în natură a urșilor Panda.

Credit foto | KLM

Cum poți ajunge la Chengdu: Dacă pleci din România atunci găsești zboruri destul de ieftine către Chengdu la KLM si AirFrance. Tot ce trebuie să faceți este să așteptați ofertele. Alte variante ar mai fi Qatar, dar și Lufthansa. Dacă sunteți deja în China, vă recomandăm să găsiți un zbor local. Sunt multe și nu ar trebui să coste mai mult de 100 Euro (prețul variază în funcție de orașul din care plecați). Noi am mers la Chengdu de la Xi’an și am ales varianta trenului pentru că nu era o distanță mare, dar cănd am plecat la Shanghai am ales să mergem cu avionul.

Xishu Garden Inn

Cazarea în Chengdu: Aici ca în toate orașele pe care le-am vizitat în China, există o gamă foarte diversificată de cazări de unde poți alege. Prețurile încep de la 10 – 12 Euro / noapte la hosteluri și ajung până la 150 Euro / noapte la hoteluri foarte luxoase. Dacă cauți din timp poți avea surpriza să găsești camere la 50 Euro / noapte și la hoteluri de 4 – 5 stele. Noi am stat într-un hostel unde am plătit în jur de 15 Euro / noapte și pe care-l recomandăm cu mare drag. Acesta este Xishu Garden Inn. Nu are site, dar il găsiți pe Booking. Aici am avut parte de o experiență foarte plăcută și am descoperit un staff extrem de profesionist care, pe deasupra ne-a salvat într-o situație de criză. Să vă povestim ce s-a întâmplat: Noi achiziționasem două bilete de avion spre Shanghai de la o companie din România. Cu două zile înainte de data zborului, am fost înștiințați că această companie nu poate emite biletele de avion (aparent, site-urile de bilete din Ro nu pot emite bilete de avion la companiile low-cost din Asia). Înștiințarea a venit nu numai cu două zile înainte, dar și după ce platisem de două ori acele bilete de avion, având astfel aproximativ 700 de Euro blocați. Norocul nostru a fost că fetele de la recepția hotelului vorbeau foarte bine engleză (greu găsești așa ceva în China) și ne-au cumpărat ele biletele de avion de pe un site local (gen Momondo). Partea și mai bună a fost că am plătit și cu o sută și ceva de euro mai puțin pe aceleași bilete. Revenind la hostel, am stat într-o cameră imensă cu pat matrimonial, foarte curat, mâncarea foarte bună la restaurant și servicii ireproșabile. Ca de obicei, vă recomandăm să faceți mult research în momentul în care căutați cazare și să rezervați hotelul care se potrivește cel mai bine pentru voi, dar și pentru bugetul călătoriei.

Hot Pot

Mâncarea în Chengdu: Mâncarea tradițională din această zonă, pe care o găsiți la 90% din restaurante în Chengdu este Hot Pot. Primești o oală cu apă fierbinte condimentată care stă pe masă pe foc, astfel încât să fiarbă în permanență. Pe lângă apă mai primești diferite produse alimentare pe care trebuie să le fierbi până se transformă într-o supă. Ce pui în oală? În primul rând legume proaspete, dar și tăiței, carne subțire, găluște de ou, tofu și fructe de mare. De obicei, acest fel de mâncare este servit și alături de un sos. Deși nu pare foarte apetisant, acest fel de mâncare este unul foarte gustos și sățios. Vă recomandăm să-l încercați oriunde găsiți Hot Pot. În Shanghai era un restaurant specific din zona Sichuan unde era coadă toată ziua, iar timpul de așteptare până să intri și să comanzi era de mai mult de o oră.

Ce să vizitezi în Chengdu:

Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding

În primul rând, unul din centrele unde panda giganți sunt salvați și unde se încearcă integrarea lor în sălbăticie. Unul dintre aceste centre și cel mai mare este Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. Acest centru a fost fondat în 1987. A început cu 6 panda giganți care au fost salvați din sălbăticie. Până în 2008, aproape 124 de urși panda se nășteau aici. Pe lângă acest centru mai sunt și altele, iar partea bună este că le poți vizita pe toate. Există două moduri prin care puteți să vizitați aceste centre. Unul este cel clasic. Mergeți și vizitați așa cum mergeți la gradina zoologică. Biletele pot fi achiziționate de la hotel sau o agenție de turism și costă între 60 și 120 Euro, în funcție de turul ales și ce alte obiective turistice mai vizitați în aceeași zi. A doua varianta este să fiți voluntari pentru o zi la unul dintre aceste centre. Turul costă în jur de 100 Euro și durează toată ziua. Ce inculde și cum se desfășoară turul: Ziua începe la ora 7:00 cu micul dejun și apoi o mașină te duce la centrul ales de tine. Imediat ce ai ajuns la locație se face înscrierea care cuprinde și un mic training. La 9:30 începi treaba ca orice angajat al centrului. Se face curățenie în cuștile urșilor, se curață bambus pentru aceștia și la final îi hrănești. Apoi urmează o pauză de aproape două ore, timp în care poți vizita întreg compexul, masa de prânz la cantină alături de angajații centrului și apoi vizionarea unui documentar despre cum a fost înființat Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, obiectivele acestuia, dar și succesele și eșecurile obținute. Apoi urmează încă o rundă de curațat cuști, pregătit bambus și hrănit urșii. În jurul orei 15:00 șoferul te duce înapoi la hotel și astfel se încheie turul. Noi recomandăm acest tur deoarece ești mult mai aproape de urși, îi hrănești și toți banii plătiți se duc către bugetul centrului. Asfel dăm și noi o mână de ajutor la salvarea acestei specii.

Jinli ancient street

Străzile antice Jinli: Aceste străzi datează din timpul dinastiei Qin și ele au reprezentat una dintre cele mai aglomerate zone comerciale în timpul Regatului Shu (221 î.Hr. -263 î.Hr.). Pentru a readuce la viață perioada de glorie a acestei străzi, ea a fost recondiționată și deschisă publicului în octombrie 2004. De atunci, vizitatori din întreaga China și din străinătate se adună aici pentru a se relaxa, a admira clădirile în stil tradițional și a gusta din delicioasele preparate locale. Trecând pe strada îngustă, veți fi înconjurați de magazinele vechi care vând broderii Shu, ceaiuri, obiecte de artizanat popular, caligrafii și picturi de celebrități. Toate aceste magazine au stilul lor unic, dar au și un lucru în comun: indiferent cât de aglomerat este locul, magazinele sunt pașnice și relaxante. Puteți căuta cu ușurință sau să cumpărați niște suveniruri pentru acasă.

Du Fu Thatched Cottage

Parcul și muzeul Du Fu: Parcul Du Fu este întins pe 97.000 de metri pătrați, se află la periferia de vest a orașuilui Chengdu și împreună cu muzeul a fost ridicat în cinstea poetului Du Fu din dinastia Tang. Din 1961 face parte din Patrimoniul Național al Republicii Democrate Chineze. Este locul perfect unde să petreceți câteva ore de liniște și unde să vă plimbați prin grădini de o frumusețe rară. Prețul de intrare este aproximativ 8 Euro.

Templul Wenshu: Acesta se află în vecinătatea străzii Jinli și este un templu buddhist. Nu se știe exact momentul construcției acestui templu, dar conform unor legende acesta a fost construit de către Prințul Yang Xiu, fiul Împăratului Wendi din dinastia Sui. Templul este orientat către sud și pe întreaga lungime a acestuia se află sălile de rugăciune. Acestea sunt: Sala Celor Patru Regi Cerești, Sala Celor Trei Săgeți ale Vestului, Sala Mahavira și Sala Dharma. În acest templu se află reclicve osoase ale lui Buddha Sakyamuni și Xuanzang (celebru călugăr buddhist). Intrarea în templu este extrem de ieftină, un bilet costând în jur de 50 Euro Cenți.

People’s Park

Parcul Poporului: Un loc important atât pentru localnici cât și pentru turiști este Parcul Poporului. Locuitorii de aici ies aici în fiecare seară pentru a dansa și a socializa, iar de sărbători este o tradiție să se plimbe prin acest parc. Turiștii vin aici pentru a interacționa cu aceștia, dar și pentru a înțelege cultura locală. Noi ne-am oprit în fiecare seară să-i urmărim pe localnici cum dansează pe muzică tradițională.

Chunxi Road

Strada Chunxi: Aceasta este o stradă pietonală cu peste 700 de magazine, inclusiv mall-uri, magazine universale, supermarket-uri, târguri, buticuri, precum și cafenele moderne și o piață publică. Aici este locul ideal pentru a face cumpărături deoarece găsiți toate brand-urile preferate.

Nouă ne-a plăcut extrem de mult acest oraș și plănuim să ne întoarcem. Experiența avută cu urșii panda este una din cele mai interesante și captivante experiențe pe care le-am trăit și pe care am vrea să o repetăm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.