Zanzibar

Zanzibar

Fiind un patimit al calatoriilor, am avut norocul sa vizitez multe locuri, atat turistice cat si mai putin turistice. Daca pana in acest an eram indragostit de Asia, dupa ce am vizitat trei tari din Africa mi-am schimbat parerea. Facand un top al tarilor, Zanzibar a urcat pe primul loc la o distanta considerabila de locul doi care este ocupat de Filipine.

Primul contact cu Zanzibar a fost pe aeroportul din Stone Town. Un aeroport mai mic si mai saracacios ca autogara Filaret. Drumul pana la locul de cazare a durat o ora iar imaginile vazute pe geamul autocarului nu-mi spuneau nimic special. O alta tara de lumea a treia, foarte saraca si foarte aglomerata. In momentul in care am ajuns la Evergreen Resort totul s-a schimbat. Plaja de un alb stralucitor si apa verde si limpede m-au deconectat instantaneu de tot si de toate. O liniste greu de descris stapanea acel loc iar frumusetea peisajului din balconul bungaloului in care eram cazat iti taia pur si simplu respiratia.

Timp de o saptamana am descoperit o tara extraordinar de frumoasa si cu oameni neobisnuit de prietenosi, am descoperit plaje la care doar as fi putut sa visez, locuri de o frumusete ce-ti taie respiratia, am inontat cu delfinii, am mancat cele mai bune si proaspete fructe de mare, m-am relaxat si mi-am incarcat bateriile cat pentru restul anului.

Viata este grea in Zanzibar, lumea este saraca dar asta nu-i impiedica sa stea tot timpul cu zambetul pe buze. Se bucura enorm sa vorbeasca cu turistii, sa le explice despre viata si traditiile lor dar si sa-i ajute pe cei ce s-au ratacit sau vor sa afle informatii. Intra cu tine in vorba, vor sa le povestesti despre locurile de unde vi si sa-i inveti cuvinte in limba pe care o vorbesti. Fiind un popor microbist, nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca stiu de Romania, Hagi, Mutu sau Steaua.

In orice discutie pe care o ai cu un localnic este inevitabil sa nu auzi cele 3 expresii celebre in Africa. Primul lucru pe care-l auzi este “muzungu” care inseamna “alb”. Cat timp vei poposi in Zanzibar acesta este apelativul cu care vei fi strigat (pana iti invata numele). Al doilea lucru pe care-l vei auzi este “hakuna matata” care insemna “no problem”. Indiferent care este cererea sau ingrijorarea ta, acestia iti vor spune ca nu este nicio problema si ca totul se rezolva. A treia expresie pe care o vei auzi este “pole pole” care insemana “calm”. Din proprie experienta va spun ca daca auzi asta la restaurant e mai bine sa pleci. Un localnic mi-a spus “Aici e Africa, noi nu ne grabim”, nu ma asteptam ca acest lucru inseamna ca voi sta si voi astepta 5 ore ca sa mananc. E drept ca circumstante atenuante au avut pentru intarziere dar rabdarea iti este pusa la grea incercare. Dupa ce te obisnuiesti cu ei si cu “pole pole” lucrurile nu mai par asa de rele. Viata pe care o duc acesti oameni este una simpla, lipsita de agitatia si nebunia cu care suntem noi obisnuiti iar asta duce la o miscare greoaie a lucrurilor (cel putin din perspectiva noastra). Dupa ce m-am intors din Africa mi-a trebuit o luna sa ies din strea “pole pole“. Imediat ce te prinde, nu mai vrei sa iesi din aceasta stare. Pole pole e chiar misto.Zanzibar 3
Pe toata durata sederii in Zanzibar o sa ascultati celebra melodie Jambo Bwana. Fie ca o auzi la terase sau cantata de localnici, aceasta este un fel de imn pentru turisti. Melodia este originala din Kenya dar este adaptata atat pentru Zanzibar cat si pentru Tanzania.

Mai multe poze pe pagina noastra de Facebook.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.