Pentru că am făcut o listă de 10 locuri pe care să le vizitezi prin lume in 2019, ne-am gândit să facem si cu 10 locuri de vizitat în România.
Nouă ne place enorm să vizităm locuri din România și de aceea am decis să facem o listă cu cele mai interesante atracții de la noi.
Delta Dunării: A doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Un tinut exotic, unde poti vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 341 de specii de păsări, 44 de specii de manifere și 133 de specii de pești. Pe teritoriul și în vecinătatea parcului național se află mai multe obiective de interes turistic ca lăcașuri de cult, monumente istorice, situri arheologice, arii protejate și zone naturale. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991. Nouă ne place când mergem în Deltă să ne plimbăm cu barca, să admirăm peisajele și să încecăm bunătățile culinare ale zonei.
Bisericile fortificate din Transilvania: Bisericile fortificate din Transilvania sunt unele dintre cele mai autentice și inspirate atracții turistice din România. Acestea sunt specifice satelor săsești și secuiești situate în sud-estul Transilvaniei. Bisericile au fost fortificate începând cu secolul al XIII-lea și au jucat un rol defensiv până în 1788. Printre cele mai frumoase, dar și bine conservate biserici putem să enumerăm: Biertan, Tapu, Viscri, Seica Mică. Prejmer și Calnic. Pe lângă acestea mai sunt și asta nu înseamnă că sunt mai puțin atractive. Puteți să mergeți cu mașina și să vizitați cât mai multe dintre aceste biserici fortificate, sau puteți să vă achiziționați de la o agenșie de turism un tur care cuprinde mai multe biserci, dar și anumite avantaje.
Castelul Corvinilor: Cunoscut și Castelul Hunlazilor, acesta este cetatea medievală a Hunedoarei și unul din cele mai frumoase și importante monumente de arhitectură gotică din România. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara și este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Dacă sunteți interesați puteți citi despre legendele acestui castel AICI. Castelul are 42 de încăperi, două terase, două poduri și o suprafață construită de 7000 metri pătrați.
Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susținut pe 4 piloni masivi de piatră, plasați în albia pâraului Zlasti, lăsând în urma curtea husanilor și nisa ce adăpostește statuia Sfântul Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor și al trecerilor peste apă. Programul de vizitare este de la 9:00la 17:00 sau de la 9:00 la 18:00 în funcție de perioada în care-l vizitați, iar taxele de intare sunt: 10 ron – adulți, 5 ron – elevi, studenți și pensionari, 5 ron – taxă foto, 10 ron – taxă video, 30 ron – taxă ghid și 1 ron – taxă parcare.
Cimitirul vesel din Săpânța: Neobişnuitul Cimitir Vesel din satul Săpânţa, este cunoscut atât în țară cât și în străinătate datorită ineditului mod de a celebra moartea. Pietrele funerare de lemn și basoreliefurile, descriu imaginile tipice ale vieții răposatului şi indică cauzele morţii lui în forme vizuale: lovit de un camion, accidentat de un tren, răpus de o boală. Pe cele mai multe dintre cruci pot fi găsite mesaje poetice scurte, adresate decedatului localnic plecat în lumea cealaltă, uneori, într-o manieră mai mult decât frivolă. Conținutul lor este determinat de relațiile familiale: uneori rudele nu ezită să vorbească în public despre obiceiurile mai puțin ortodoxe ale răposatului. Primele monumente funerare multicolore din lemn au apărut în Sepânţa în anii 1930 atunci, când sculptorul şi pictorul local Stan Ioan Pătraş, a început să împodobească crucile cu ornamente decorative și scene din viața decedatului, însoțite de desene cu comentarii ironice la prima persoană.
Plimbare cu mocănița: Farmecul aparte al mocănițelor a cucerit atât turiștii români cât și pe cei care ne vizitează țara. Trenulețe forestiere, mocanițele au devenit treptat, obiective turistice și comori locale pe care cei din zonele în care funcționează acestea le protejează, iar turiștii continuă să le îndrăgească. Mocănițele se transformă, dar nu dispar și vor fi probabil admirate în continuare de generații de turiști. Printre cele mai importante mocănițe din România găsim: Mocănița din Covasna, Mocănița Sovata, Mocănița Valea Vaserului, Mocănița Moldovița și Mocănița Valea Vaserului. O plimbare cu mocănița costă între 10 și 30 ron.
Focul Viu: Rezervaţia naturală „Focul Viu” este situată în inima satului Andreiaşu de Jos, pe un suprafaţă de aproape 40 de hectare. Spectacolul focurilor vii este magnific, mai ales în timpul nopţii când flăcările de culoare galbenă, roşiatică sau chiar albastră dau locului un aer mistic. Declarat rezervaţie naturală în anul 1967, obiectivul turistic “focul viu” nu este singura zonă protejată din Vrancea, alte asemenea 20 de suprafeţe căpătând acelaşi statut în ultimele două decenii.
Transfăgărășanul – Construit în anii ’70 ca și traseu strategic prin munții Făgărași, este una dintre atracțiile cele mai mari ale României, atrăgând turiști din toate colțurile lumii. Transfăgărășanul, cu ale sale serpentine năucitoare, formează un peisaj unic în care natura poate fi surprinsă în cele mai spectaculoase ipostaze. Acesta se află pe locul doi în ceea ce privește altitudinea la care ajunge (2042 m), după Transalpina (2145 m). Din cauza altitudinii foarte mari, o mare parte din an acest drum este închis circulației rutiere. Cele mai importante obiective turistice de pe Transfăgărășan sunt: Bâlea Lac, Bâlea Cascadă, Barajul Vidraru și Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac.
Cazanele Dunării: Unul din cele mai spectaculoase locuri din România. Cazanele sunt un sector din defileul Dunării ce trece prin Munții Carpați. Acestea sunt formate din Cazanele Mari ce au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia) și Cazanele Mici cu o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia). Cazanele împreună cu masivele Ciucarul fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier. Este o zonă perfectă pentru a petrece câteva zile libere și a te rupe de aglomerația și zgomotul cotidian. Printre lucrurile pe care le puteți face aici enumerăm: excursii cu barca, vizitarea peșterilor Veterani și Ponicova, vizitarea statuii lui Decebal, dar și drumeții pe traseele montane din zonă.
Rezervația de Zimbri Hațeg-Slivuț: aceasta este primul loc de pe teritoriul României, unde zimbrul european şi-a făcut reapariţia. Acest fapt s-a întâmplat acum 61 de ani, la 12 noiembrie 1958, când o pereche de zimbrii a fost adusă din Polonia. În 1963 au mai fost aduse alte 2 exemplare de zimbrii tot din Polonia, astfel că s-a ajuns în 1966 prin înmulţire, la un efectiv de 8 exemplare. În prezent, zimbrul european, se găseşte doar în captivitate şi anume în 3 rezervaţii aparţinând Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva (Vânători-Neamţ, Haţeg-Slivuţ şi Neagra-Bucşani). Toți puii de zimbri născuți în România au primit nume care încep cu RO: Romo, Rozi, Romina, Roxana, Romeo, etc. Când aveți drum prin zona Hațeg –Hunedoara rezervați-vă puțin timp și faceți o vizită acestei rezervații. Aici sau în celelalte rezervații din România aveți posibilitatea de a vedea cel mai mare mamifer european.
Cetatea Albă Carolina: Aceasta este monumentul dominației hasburgice în România. Cetatea Albă Carolina păstrează mărturiile istorice și culturale ale evenimentelor ce au condus la formarea poporului român fiind locul unde s-a înfăptuit Marea Unire, la 1 Decembrie 1918. Recondiționată în totalitate între 2009 și 2014, aceasta este locul perfect unde poți evada pentru câteva zile. Ce puteți vizita aici: cele 7 bastioane (Sf. Eugeniu, Sf. Ștefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Elisabeta, Sf. Capistrano) care compun cele 7 colțuri ale cetății, Castrul Legiunii a XIII-a Gemina, Cetatea medievală, Cetatea bastionară, cele 4 porți în stil baroc, monumente istorice (statuia lui Mihai Viteazul, obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, busturile lui Ioan Suciu, Vasile Goldiș, Ion I. C. Brătianu, Constantin Prezan, Ioan Rațiu, Take Ionescu, Iuliu Maniu), Catedralele Încoronării și Romano-Catolică Sf. Mihail, Muzeul Unirii, Sala Unirii și Muzeul Principia.