5 tururi free pe care sa le faci in Europa

5 tururi free pe care sa le faci in Europa

Din categoria “nu tot ce e ieftin, e nasol”, tururile free pe care le-am testat in Berlin, Praga si Budapesta mi-au aratat locuri in care nu as fi ajuns sau, cel mai probabil, nu as fi inteles mare lucru fara un ghid care sa explice chestii.

Berlin

Daca mergeti in Berlin, ii gasiti langa poarta Brandenburg pe cei de la Sandemans New Europe. Au tururi free care incep zilnic la 11 si la 14 si o serie de alte tururi nisate, in functie de preferinte. Eu am ales turul Memorialului de la Sachsenhausen – un tur platit pentru ca trebuie sa schimbi niste mijloace de transport pana ajungi acolo. Intrarea, ca la orice tine de Holocaust, este gratuita. De ce? Pentru caGermanii nu se mandresc cu actiunile lor gresite din trecut. Nu poti sa faci profit din ceea ce vrei sa uiti”.

Sachsenhausen_BIZ

Ne stranseseram vreo 30 si ghidul era o australianca cu limba ascutita. In gerul crunt care batea la poarta fostului lagar ne-a asezat in fata intrarii si ne-a intrebat daca ne e frig. Am zis un “da” dardait in speranta unei vorbe calde si am primit la schimb o comparatie care ne-a redus la tacere : “sunt 2 grade si simtiti vantul taios prin gecile de iarna, ganditi-va cum simtea frigul un detinut imbracat doar in uniforma in dungi.’ O simpla comparatie care te face sa simti ce nu ai putut constientiza neaparat, desi cunosti relativ lantul de atrocitati de care erau capabili ofiterii din lagar.

Praga

La Praga am ales un tur care mi-a promis o incursiune in istoria de sub piatra cubica ce acopera centrul orasului. Insotiti de o tipa excentrica, ce purta o palarie de vrajitoare si avea un par roscat carlionat excesiv, am mers prin pivnite prafuite, am ascultat povesti cu fantome si ne-am distrat alergand pe strazile orasului.

ghost-tour-prague-group

A fun way to spend the evening – pentru ca turul facut de cei de laMcGee’s Ghost Tours of Prague numai atunci pot vorbi despre fantomele decapitate din secole uitate. Exista si un Prague Underground Tour daca vreti sa vedeti chestii inedite cand ajungeti pe acolo.

Budapesta

E atat de aproape si atat de cosmopolita incat nu trebuie ratata. La Budapesta ajungi repede cu avionul si ieftin cu trenul. Te poti urca seara si, daca ai noroc sa nu mergi pe ruta pe care se lucreaza in Romania, ajungi in 12 ore in gara in care nu intelegi o boaba. Noroc ca internetul vorbeste engleza asa ca dai un search si gasesti un tur gratuit.

budapest free tour

Asa am ajuns in zona de baruri ridicate pe locul fabricilor dezafectate – care arata ca un Eden, Energiea sau Atelierul de Productie autohton. Tot asa am ajuns in buncarele descoperite recent fix in mijlocul capitalei. Turul nu e gratuit, dar poti plati cat “te lasa inima”.

Sofia

Chiar si cel mai plictisitor oras in aparenta are chestiile lui misto. Le descoperi cel mai usor intr-un free tour pe care il gasesti cautand pe net. Imi plac mai mult tururile de genul asta pentru ca la ele nu participa oameni fitosi. E un mod excelent de a cunoaste tot felul de oameni interesanti.

Ghidul a fost degajat si volubil si a povestit o gramada de lucruri interesante si legende urbane. Tot de la el au aflat ceilalti de traditia Martisorului. Spre deosebire de noi, bulgarii atarna martisoarele in pomi, asa ca poti gasi in parcuri copaci ca cel de aici:

free-tour-sofia

 

In cel la care am participat eu erau 2 backpackers : o indonezianca ce vizitase doar Brasovul:) si un britanic care tinea in mana un Lonely Planet comun pentru Romania si Bulgaria. Mai erau 2 canadieni batrani care m-au intrebat cum sa se fereasca de hoti in Bucuresti. Le-am spus ca sunt ca peste tot si ca nu trebuie sa intre in panica.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.