Cambogia

Cambogia

Cambogia este o tara aflata in Asia de sud-est si care se invecineaza cu Thailanda, Laos si Vietnam. Are o populatie de 15 milioane de locuitori si este statul successor al puternicului imperiu Khmer hinduist si budist care stapanea o mare parte a Peninsulei Indochinei intre secolul XI-lea si XIV-lea. Capitala micutei tari este la Phnom Penh.

Limba oficiala este khmer, etniile intalnite sunt khmer – 90%, vietnamezi – 5%, chinezi – 1% iar restul de 4% sunt alte etnii. Budismul este religia predominanta cu un procent aproape de 97% si este o monarhie. Moneda oficiala este rielul (KHR) dar aceasta este foarte putin folosita. Dolarul american este preponderant, inclusiv de la bancomate se extrage USD. Rielul este folosit ca o subdiviziune a dolarului (se plateste cu riel si se da rest riel doar la sumele de sub 1 dolar).

In materie de travel, Cambogia ofera o gama larga de atractii, pentru toate gusturile. Din punctul meu de vedere este o destinatie care merita vizitata cel putin o data in viata. Lista atractiilor cuprinde o vizita la Angkor Wat, plaje exotice, trekking prin zona de munte sau prin cea mai mare padure de mangrove, vizitarea templelor dar si o vizita la inchisoarea S21 si Killing Fields.

Angkor_Wat

Angkor Wat este principala atractie a Cambogiei. Un sit istoric, aflat in patrimoniul UNESCO care in anii de glorie se intindea pe 1000 km patrati si care intre anii 1010 si 1220 suporta cel putin 0,1% din populatia globului. Din anul 1431 Angkor nu mai este locuit, se spune ca locuitorii au fost masacrati sau alungati in timpul unei revolte antithailandeze. Principala cladire, Angkor, este o constructie ce iti taie respiratia. Pe trei nivele, templul voia sa simbolizeze muntele Meru, muntele unde locuiau zeitatile hinduse. Nivelul al treilea nu a fost locuit niciodata, acesta fiind rezervat doar zeilor.

Statuie Palatul Bayon

O alta constructie impresionanta a sitului este Palatul Bayon. Acesta a fost construit de catre imparatul Jayavarman, cel mai mare rege al Angkorului. Acesta a alungat chami si a impus budismul ca si religie de stat in Cambodgia.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

In mijlocul sitului se afla a treia cladire ca importanta si anume Angkor Thom. Acesta este un intreg oras, inconjurat de ziduri si cu patru porti de intrare spre cele patru puncte cardinale.

Sihanoukville-sunset

O alta destinatie care merita vizitata in Cambogia este orasul Sihanoukville (Kompong Som). Aflat pe coasta de sud-vest, este situat in varful peninsulei  aflate in Golful Thailandei si este un oras vizitat in special de tineri si mai ales backpackersi. In acest oras este singurul port de apa adanca al tarii si astfel face din el un punct important pe harta industriala a Cambogiei. Un sir lung si interminabil de plaje face din acest oras unul deosebit. Desi nu se poate compara cu vecinii thailandezi, tursimul in Kompong Som este in continua crestere iar numarul de turisti a explodat in ultimii ani.

Bokor_view

Un obiectiv mai putin turistic dar care merita vizitat este Kosthany Phnom Bokor. Acesta este un oras fantoma francez, aflat in sudul tarii in Parcul National Preah Monivong. Orasul a fost construit pentru colonistii francezi iar piesa de rezistenta este Bokor Palace Hotel & Casino. Acesta a fost abandonat in anul 1940 de catre francezi iar de catre localnici in 1970. In timpul invaziei vietnameze din 1979, Bokor Hill a devenit unul din refugiile khmerilor rosii. In ziua de astazi este una din putinele refugii ale acestora care mai sta in picioare. Incepand din 2008 au inceput investitii masive in aceasta localitate si se fac eforturi mari de catre guvern ca aceasta sa fie pusa pe harta turistica a Cambogiei.

Ajunsi in Cambogia, este de neconceput sa nu ajungi in Phnom Penh. Acesta este cel mai mare oras si capitala Cambodgiei inca din timpul coloniei franceze. Cu timpul a devenit centrul  economic si industrial al Cambogiei. Este considerat cel mai frumos oras francez construit in Indochina. Fondat in 1434, orasul este remarcat pentru arhitectura si atractiile sale frumoase. Situat pe malurile raurilor Tonle Sap, Mekong si Bassac, orasul adaposteste peste 2,5 milioane de locuitori si este cel mai bogat oras din Cambodgia. Printre obiectivele pe care le poti vizita in Phnom Penh putem enumera:

Royal Palace, Phnom Penh

1. Palatul Royal – Numele sau complet Preah Barum Reachea Veang Chaktomuk Serei Mongkol. A fost construit in anul 1860 dupa ce regele Norodom s-a mutat in capitala. Acesta este orientat spre est si se afla intre malurile raurilor Tonle si Mekong, acoperind o suprafata de 175000 metri patrati si este un bun exemplu de arhitectura khmera (Zidul de aparare – kampaeng, Sala Tronurilor – Preah tineang, Templul lui Buddha de smarald – Wat Preah Keo Morakot, turle falnice – Prag Prasat si picture murale)

Wat_Phnom

2. Wat Phnom – este un templu budist construit in 1373 si este cea mai inalta constructie din oras (27 metri).

Central_Market_Phnom_Penh

3. Piata Centrala – este o piata construita in 1937 si multi ani a fost cea mai mare piata din Asia. Aceasta este deschisa zilnic intre 07:00 si 17:00 si este vizitata de foarte multi turisti. Este o locatie pe care este musai sa o vizitezi daca te afli in Cambogia.

S21

4. Tuol Sleng Genocide Museum – Cunoscut ca si inchisoarea S21, acesta este un fost liceu folosit ca si penitenciar de regimul khmerilor rosii intre 1975 si 1979. Acesta este doar unul din cele peste 150 de centre din tara iar aici au murit peste 20000 de oameni. Aici erau tinuti, interogati si torturati toti cei ce erau suspectati de tradare impotriva regimului. Cei ce scapau cu viata erau transportati in afara orasului si executati la Killing Fields. Printre cei care au murit aici se numara si 488 de vietnamezi, 31 de thailandezi, 4 francezi, 2 americani, doi australieni si cate unul din Laos, Noua Zeelanda, Marea Britanie si Indonesia. Din S21 au iesit doar 12 supravietuitori in cei 4 ani de activitate. Dintre acestia, 7 au fost gasiti in viata in momentul eliberarii inchisorii de catre fortele ONU si NATO.

IMG_7571

5. Choung Ek – Cunoscut si ca Killing Fields este o fosta livada si locul unde au fost exacutati peste 1 milion de persoane in perioada 1975 – 1979. Acesta se afla la 17 km de capitala Phnom Penh si este cel mai cunoscut sit de executie al regimului Khmerilor Rosii. Astazi, acesta este un memorial ridicat in cinstea victimelor iar in mijloc se afla o stupa inalta din sticla care adaposteste craniile a peste 5000 de oameni descoperiti in gropile commune din zona. La tot pasul gasesti adevarate marturii a genocidului si desi s-au gasit mai multe gropi comune, la tot pasul sunt fragmente de oase. Marturiile sunt crunte iar in pozele de pe facebook o sa puteti vedea o parte din acestea.

Ultimile doua atractii turistice au un impact emotional foarte puternic asa ca daca sunteti “slabi de inger” nu recomandam sa mergeti. Pentru o mai buna intelegere a ceea ce s-a intamplat acolo, va recomandam filmul Killing Fields.

Mai multe poze gasiti pe pagina noastra de Facebook.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.