Ce sa faci in Maroc – Marrakesh

Ce sa faci in Maroc – Marrakesh

Orasul Marrakesh este centrul administrativ al regiunii si unul dintre cele mai importante centre turistice din nordul Africii. Acesta este renumit pentru gradinile si monumentele sale de arhitectura din partea veche a orasului, numita Medina. Aceasta face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Marrakesh primeste vizita a peste 2 milioane de turisti anual.

In ultimii 20 de ani acest oras s-a dezvoltata foarte mult. Au aparut cartiere intregi, iar in afara Medinei se intinde un oras curat, civilizat si luxos, in total contrast cu ce gasesti intre zidurile orasului vechi. Marrakesh mai poarta si numele de Orasul Rosu datorita materialelor folosite la ridicarea cladirilor.

La prima vedere orasul de nauceste. Stradutele inguste si pline de tarabe, mult zgomot si multa mizerie, acesta este peisajul cu care te primeste Medina. Imediat ce ai trecut de socul primei impresii, descoperi un oras plin de viata, captivant si atractiv. Marrakesh merita descoperit la picior. Sa te pierzi pe stradute, sa mananci street food, sa negociezi pentru fiecare suvenir pe care-l achizitionezi sau sa bei un ceai verde la o terasa.

Principalele puncte de atractie ale orasului sunt:

12339276_1671068456499837_2985574414868443079_o

1. Piata Jemaa el Fna: Inima orasului. Este locul unde trebuie sa mergi atat pe zi cat si dupa lasarea intunericului. Pe timpul zilei piata este usor pustie. Gasesti aici femei care te tatueaza cu henna, imblanzitori de serpi, dar si spetacole de muzica traditionala. La lasarea serii piata devine neincapatoare. In mijloc apar peste 100 de tarabe cu mancare, oameni care canta, povestitori, dansatoare din buric, spectacole cu muzica traditionala si foarte, dar foarte multi turisti si localnici. Locul devine neincapator imediat si asa ramane pana dupa miezul noptii. La apus este musai sa te cocoti intr-o terasa cu belvedere. Aici o sa vezi unul dintre cele mai frumoase apusuri, dar o sa vezi si cum piata devine un furnicar. Data viitoare mi-am propus sa fac un timelaps de la o terasa din piata. Daca iti este foame si vrei sa te asezi la unul din restaurantele din centru, trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Din momentul in care pasesti in aproprierea restaurantelor, esti asaltat de catre cei care vor sa te asezi la terasa lor. Fiecare vine cu argumente care mai de care, fiecare incearca sa vorbeasca in limba ta ca sa te faca sa te asezi, ar face orice numai sa alegi restaurantul lor. Unul chiar ne-a aratat o poza cu el si cu Ilie Nastase, ne-a povestit despre cum a lucrat el cu romani in Spania si chiar ne-a spus cateva cuvinte in romana. E distractie mare, atata timp cat nu iti e foame mare. Daca esti flamand, totul devine agasant si obositor.

12307550_1671068339833182_556364557071482962_o

2. Medina: Un labirint de strazi, nu mai late de 2-3 metri, inconjurate de ziduri fortificate. Acesta este orasul vechi, acesta este Marrakesh-ul. Starzile sunt pline de comercianti, de tarabe cu fructe, de tarabe cu deserturi, dar mai ales de foarte multi oameni. Ceea ce ne-a enervat putin a fost faptul ca pe aceste alei circula si biciclete, scutere si trasuri trase de magari. Este incredibil cata dexteritate au acestia, reusind sa se strecoare printre oameni fara sa accidenteze pe cineva. Medina este un spectacol de dimineata si pana noaptea tarziu.

12309582_1671068676499815_2740632539975469424_o

3. Gradinile Majorelle: O gradina botanica autentica. O oaza de verdeata intr-un oras rosu. Gradinile au fost construite de catre fratii Majorelle. Vizita costa in jur de 60 dirhami, iar o ora este suficient timp cat sa te relaxezi si sa te bucuri de verdeata.

4. Palatul Bahia: Un exemplu de arhitectura marocana, cu multe arcade, lumini, usi, tavane sculptate in lemn, gravuri si detalii care mai de care mai interesante. Intrarea costa 10 dirhami.

5. Saadian Tombs: Monument ce dateaza din secolul al XVI-lea si care a ramas in picioare dupa atacurile asupra orasului. Aici se odihnesc sultani si membri ai familiilor regale. Costul intrarii este de 10 dirhami.

12309630_1671068603166489_7226985332747530294_o

6. Parcurile: Sufocat de catre aglomeratia si agitatia din Medina, te poti relaxa intr-unul din parcurile din Marrakesh. Aceste oaze de verdeata sunt perfecte pentru a petrece timpul dupa masa de pranz. Aici vei gasi multi localnici si foarte putini turisti. Fie ca vin in parc sa se relaxeze sau ca sa manance pranzul, localnicii sunt foarte linistiti si in total contrast cu cei pe care-i intalnesti pe strazile medinei.

Marrakesh merita vizitat si descoperit. Cred ca 3 zile este suficient timp pentru a-ti face o idee despre acest oras, dar si despre cultura marocana. Marrakesh este un oras de care te indragostesti sau il urasti cu toata fiinta. Nu cred ca exista cale de mijloc.

Mai multe fotografii gasiti in albumul #DescoperaMarocul de pe Facebook.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.