Am ajuns in Porto in februarie, exact cand era in cursa pentru destinatia Europeana din 2017, alaturi de alte 19 orase. O prietena buna l-a ales ca sa isi serbeze ziua. Atat de incantate am fost, incat la vara, o alta prietena buna merge tot la Porto sa isi petreaca ziua de nastere. 🙂
Mic si pitoresc, Porto are un aer burghez care te face sa te pierzi pe stradutele stramte, marginite de case inalte, legate de ele prin sarme aplecate sub greutatea rufelor puse la uscat. Totul este plin de culoare, de la usile cu vopsea scorojita, pana la griul apos al Raului Duoro – pe care se transporta si acum butoaiele uriase cu vin de Porto.
Am mers aici pentru faimosul vin, dulce de te lesina si pentru vizitele pe care le poti face la cramele de pe partea cealalata a raului. Pe modelul Budapestei, Porto e de fapt format din 2 orase. Porto si Via, unite de 6 poduri spectaculoase pe care le poti admira intr-o croaziera de 15 euro.
Ce am vazut la Porto si ne-a placut
Ca sa te plimbi prin oras, ai nevoie de putina rezistenta fizica. Pantele de nivel sunt destul de solicitante, suficient de multe incat sa iti faca un training bun pentru vizita la Lisabona, in caz ca urmati acelasi traseu ca noi. Acolo sa vezi pante de nivel si coborari solicitante chiar si cand nu ai gustat niste delicioasa Ginjinha – un fel de visinata la #altnivel.
La Porto am petrecut prima seara in cea mai fancy zona – vedere la rau si la cramele care isi etaleaza firmele scrise cu litere uriase, atat de mari incat sa le vezi bine de pe celalalt mal, restaurante scumpe, vinho verde la greu. Ospatari serviabili, privilestea asta:
Aici esti in mijlocul orasului si daca o iei in sus, pe langa sau cu funicularul, ajungi fix in sufletul orasului. Ribeira si Miragaia sunt cele 2 cartiere in care simti tot ritmul orasului, ii lasi mirosurile sa iti intre in nari si piele si toate miraduros – locurile de unde poti admira panorama, sa iti inunde retina si sa ramana acolo pentru totdeauna.
In Porto, ca si in Lisabona, gasesti peretii cladirilor placati cu azulejos. Daca iti plac garile, nu rata statia de la Sao Bento.
Cidade Invicta, Porto ramane Orasul Neinvins chiar si in lupta cu celelalte orase inscrise in cursa pentru destinatia europeana a anului 2017.
Ca sa descoperi Porto, trebuie sa il iei la picior. Asa ajungi in locuri pline de surprize cum ar fi libraria Lello care a devenit faimoasa pentru scara din interior, care a inspirat-o pe J.K. Rowling sa o replice ca piesa centrala fix in mijlocul Hogwarts-ului in care invata Harry Potter. Ca sa o vizitezi trebuie sa cumperi un bilet de 2Â euro, pe care il poti folosi ca sa platesti in caz ca vrei sa cumperi o carte sau un suvenir.
Dupa ce te-ai inghesuit cu toti turistii pe scari, te ducem sa bei vin intr-o fosta manastire. Nu te teme, nu o ardem cu impartasania, dar daca vrei sa ne marturisesti ceva, suntem ochi si urechi:) Trebuie sa iti faci rezervare aici ca sa te poti bucura de vin si muzica buna la o masa asezata langa fostul altar.
De neratat
- Se Catedral – strict pentru panorama asupra orasului
- Piata Bolhao – o piata in care regasesti toata aroma orasului printre lazi cu peste proaspat, legume aduse direct din ferma producatorilor si castane coapte pe loc. Tot de aici poti lua suveniruri mult mai ieftine, iar langa este o biserica aproape tapetata cu Azulejos.
Nu uita ca daca mergi la Porto, ai ocazia sa faci si plaja daca te deplasezi putin cu trenul sau autobuzul. Deci vara e un anotimp perfect pentru calatorie.
Cum ajungi la Porto
- avion pana la Lisabona
- tren din Lisabona pana la Porto – foarte important sa va uitati pe site, in caz ca sunteti grup de 3 sau mai mare si calatoriti marti cu intoarcere joi, aveti reducere de 30%. Trust me, e mult mai convenabil sa platesti 98 de euro in trei decat mai mult. Wi fi-ul promis nu functioneaza, dar acum ca roamingul e ieftin, nu am avut si nu veti avea nici voi o problema cu costul facturii. Depinde insa cat stati pe net:)
- transport in Porto – in caz ca obositi, puteti lua oricand tramvaiul sau Uberul pentru care am platit intre 2-4 euro, indiferent de distanta.
Ce mananci la Porto
Cand mergi la Porto trebuie musai sa mananci atentie, nu pastel ci francesinha – un sandwich care iti inunda papilele gustative si iti face inima sa stea in loc, la propriu, daca mananci prea mult, pentru ca vine la pachet cu mega potential de colesterol. E un fel de breakfast englezesc inghesuit in paine – branza, carnati, oua – totul inecat intr-un sos bogat de bere.
Daca esti fan peste, Bacalhau e ce cautai. In afara faptului ca il gasesti inghetat in absolut fiecare piata si supermarket, nu ai nicio sansa sa il ratezi. Nu este tinut in frigidere si emana un miros repulsiv care te va conduce instant catre bucatile mari si inghetate care troneaza pe stand, in aer liber. Se spune ca portughezii au cate o reteta cu cod pentru toate zilelele anului, asa ca daca poftesti, ai de unde alege. Funny thing este ca ….desi au raul aproape si Oceanul Atlantic la o aruncatura de cale ferata, tot codul din Portugalia este importat din Groenlanda. Say what?!
Inghetata e buna, cafeaua la fel, preturile cam ca la noi. O cina cu aperitiv, main dish si o sticla de vinho verde ajunge la 30 de euro. Dar in piete si la bistro-uri, 10-15 euro iti asigura un meniu complet.
Ce bei la Porto
De baut e clar ca bei vin de Porto si Vinho Verde. Important este unde o faci, pentru ca aici sunt cele mai vechi crame, care inca din secolul 17 fac istorie si vin aici. Poti face vizite de degustare la cramele din oras, pe care le poti vedea cu ochiul liber pe celalalt mal al raului.
Noi am fost la o sesiune de tasting la Taylor’s, o crama cu traditie inca din 1692. Un tur costa 12 euro si te poarta prin crama, te lasa sa te plimbi printre butoaiele uriase in care se pastreaza vinul si iti asigura si o degustare pentru 3 tipuri de vin. Tot de Porto. Tot foarte dulce.