Ce sa vizitezi la Roma – Prima parte

Ce sa vizitezi la Roma – Prima parte

Cu o intarziere pentru care nu avem o scuza, va prezentam lista cu obiective turistice de neratat in Roma.

1. Vatican – Oficial poarta numele de Statul Cetatii Vaticanului si este cel mai mic stat independent din lume. Acesta are mai putin de jumatate de kilometru patrat si este situat in inima orasului Roma. De asemenea este resedinta papei si astfel resedinta Bisericii Catolice. Populatia statului Vatican este de doar 832 de oameni. Aici puteti vizita:

1.1. Gradinile Vaticanului – Acestea acopera mai mult de jumatate din teritoriul statului Vatican. Acestea au fost contruite in anul 1279 ca loc de meditatie si contemplatie pentru papa. Vegetatia este formata din plante autohtone, dar si specii din Australia, Japonia sau China. Aceste gradini pot fi vizitate doar daca achizitionati tur organizat de catre Vatican.

1.2. Basilica Sf. Petru – Se afla in centrul Vaticanului si este cea mai mare biserica crestina din lume. Aceasta poate gazdui pana la 20.000 de oameni. Primele datari sunt din anul 320 d.Hr. cand Imparatul Constantin a ridicat biserica in locul unde Sf. Petru a fost martirizat. Intre anii 1506 si 1626 aceasta a fost reconstruita ajungandu-se la forma si suprafata actuala. Biserica are un rol important pentru catolicism, aici avand loc slujbele pentru celebrarea sarbatorilor (Nasterea Domnului, Pastele si ceremoniile din Saptamana Mare), dar si proclamarea noilor papi si funerariile celor decedati.

1.3 Galeria de arta a Vaticanului – Parte a muzeului Vaticanului, aici poti admira operele artistilor celebri precum Giotto, Cimabue, Raphael, Crivelli, Leonardo da Vinci, Titian, Domenichino, Caravaggio, dar si creatori ai artei moderne.

1.4 Muzeele Vaticanului – Acestea includ cele mai importante colectii de arta din lume. Muzeele au fost fondate sub patrimoniul a doi papi Clement al XIV-lea si Pius al VI-lea. Acestia au fost primii care au permis accesul publicului larg la operele de arta, promovand astfel cultura in randul maselor.

1.5 Capela Sixtina – Aceasta este capela palatului papal din Vatican si este una din cele mai cunoscute “comori” ale Europei. Construita intre anii 1472 si 1483, aceasta poarta numele papei Sixtus al IV-lea.  Capela este ilustrata cu povesti din Vechiul Testament, iar plafonul a fost pictat de Michelangelo. In aceasta capela papa tine slujbele restranse si tot aici se tin conclavurile cardinalilor la alegerea noilor papi.

1.6 Piata San Pietro – este situata chiar in centrul Vaticanului, in fata Bazilicii Sfantul Petru, in inima Bisericii Romano-Catolice si a fost proiectata de Gian Lorenzo Bernini, unul dintre cei mai mari artisti si arhitecti ai barocului. Piata actuala, in forma eliptica, inconjurata de colonada cu cele 284 de coloane defasurate pe patru randuri si 140 de statui de sfinti este rezultatul lui Bernini. In centrul pietei se afla un obelisc egiptean, unul din cele 13 obeliscuri antice din Roma.

Daca vrei sa vizitezi Vaticanul ai mai multe variante si tururi si trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Puteti sa consultati lista cu preturi si tururi AICI. Atentie cand achizitionati biletele, acestea sa permita intrarea la toate obiectivele. Noi am ales varianta mai simpla de a vizita Vaticanul. Am achizitionat un tur complet al Vaticanului, cu intrare peste tot si un ghid in limba engleza. Am platit in jur de 35 Euro / persoana. Trebuie sa cautati cea mai buna varianta si sa negociati cu cei care vand aceste tururi. In prima faza am vrut sa luam turul de la o fata din Romania, dar ne costa 60 Euro / persoana.

2. Colosseum – Cea mai impresionanta cladire-ruina a Imperiului Roman, acesta era cea mai mare constructie a vremurilor sale. Principala sa destinatie era sa delecteze locuitorii Romei. Aici aveau loc lupte de gladiatori (aestia erau sclavi sau prizonieri de razboi). Constructia dateaza din secolul I dHr. Programul de vizite difera de anotimp asa ca e bine sa va interesati de acestea atunci cand faceti planul de calatorie. Un bilet de acces costa 12 Euro pentru adulti si 7,5 Euro pentru adolescenti (18-25 ani) si este libera copiilor care nu au implinit inca 18 ani. Biletul este valabil 2 zile si cu acest bilet puteti vizita si Forumul Roman si Dealul Palatin. Mai multe informatii gasiti AICI.

3. Forumul Roman – A fost principala piata publica din Roma in timpul Imperiului Roman. Acesta gazduia un numar mare de monumente si edificii publice, fiind astfel centrul civilizatiei romane. Impreuna cu Dealul Palatin, forumul este un muzeu in aer liber si unul dintre cele mai importante situri arheologice ale Romei.

4. Fontana di Trevi – Cea mai cunoscuta si poate cea mai frumoasa fantana arteziana din Roma. Aceasta se afla in cartierul Trevi printre stradute pline de baruri, restaurante si magazine. Fantana se afla la capatul unui viaduct lung de 20 km ce aduce apa necesara alimentarii fantanilor din centrul Romei. Viaductul poarta numele de Aqua Virgo si dateaza din anul 19 iHR. Fantana a fost construita intre anii 1732 si 1762 de catre Nicola Salvi dupa planurile lui Bernini. Principala figura a fantanii este Neptun, zeul marii, care se afla intr-un car de lupta in forma unei scoici ce este tras de doi cai de mare. Unul calm si unul naravas, simbolizand dispozitia fluctuanta a marii. Legenda spune ca cel ce arunca o moneda in apa se va intoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fantana.

5. Panteonul – Acesta a fost comandat de catre comandatul Marcus Agrippa ca un templu pentru toti zeii din Roma antica si a fost reconstruit de catre imparatul Hadrian in anul 126 d.Hr. Acesta este cea mai bine conservata cladire romana si cea mai importanta  cladire veche din lume cu acoperisul original intact. Pana in secolul al XX-lea a fost cea mai mare constructie din beton existenta in lume. Desi nu se stie arhitectul Panteonului, istoricii ii atribui lucrarea lui Apolodor din Damasc. Intrearea este libera.

In curand vom reveni cu partea a doua a articolului despre Roma.

One comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.