Cum a vazut Cristina Marocul

Cum a vazut Cristina Marocul

Cristina a fost cu noi in noiembrie sa descoperim Marocul si acum am rugat-o sa ne povesteasca cum a vazut ea Marocul. Le-a asternut intr-un word pe care va invitam sa il cititi.

Marocul este o experienta culturala fantastica. Pentru a te bucura pe deplin de aceasta, trebuie sa fii deschis sa cunosti, sa incerci, sa accepti:

Oameni noi. O sa intalnesti multi turisti, unii chiar plecati de cativa ani de “acasa”. Stati de vorba. Oamenii sunt pasnici, iar experientele de viata impartasite dovedesc mereu ca viata bate filmul.

Gusturi noi. Marocanii gatesc fantastic. Sunt renumiti pentru felurile lor de mancare si pentru modul mai putin igienic de preparare. Desi e greu, depasiti aceasta bariera si incercati tot! Mancati cu mainile de la tarabele din piata (tarava 11 e renumita, iar langa ea este una la fel de celebra, dar pentru preparatele din vita), luati fructe de pe drum, incercati tot ce va e pofta! Alcool-ul sa stiti ca se gaseste foarte rar, va recomand sa va faceti provizii de fiecare data cand opriti la un supermarket (mai ales pentru drumul in desert!). Noi am gasit un local in medina, Nomad, care are o priveliste mi-nu-na-ta si unde am putut consuma bere/vin. Berea locala e buna, mie mi-a placut mult Casablanca.

Medina. E un vis. Multe culori, multi oameni, multe motociclete J. Ai grija la motociclete pentru ca marocanii merg cu viteza si “strazile” sunt foarte, foarte inguste. Ia-ti o harta si foloseste cu incredere GPS-ul de pe telefon. In ultimele zile am reusit sa ma descurc lejer si fara ele, o sa vezi si tu ca vei ajunge sa inveti strazile. Ai grija noaptea! Exploratul e destul de periculos, oamenii te simt ca esti strain si tu vei simti ca esti o tinta pentru ei.

Hamam. Este un rasfat absolut, o relaxare deplina. Eu am mers la cel de vis-a-vis de Nomad si vi-l recomand.

Arta negocierii. E amuzanta, enervanta si absolut necesara. Pretul corect se zice ca ar fi undeva pe la jumatate, insa ai grija ca pentru turisti exista un pret ceva mai mare. Negociaza, dar nu jigni prin deprecierea valorii obiectului pe care vrei sa il iei. Si apropo: noi am schimbat banii direct acolo, au un curs foarte bun, chiar in piata centrala, vis-a-vis de parc e un exchange.

Desertul. Rasarit si apus pe camile, cantece traditionale in miez de noapte, mii de stele si mii de vise! Un sac de dormit a fost singurul lucru care mi-a lipsit. Pentru ca noaptea e foarte frig, inclusiv in cort!

Si, la sfarsit, va las cu o vorba primita in dar de la gazdele noastre din desert: a journey is best measured in friends, rather than miles.

Multumim Cristina pentru ca ne-ai impartasit experienta ta in #DescoperaMarocul si te asteptam alaturi de noi si in alte circuite.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.