Descopera Cappadocia – Ziua 1

Descopera Cappadocia – Ziua 1

Pana la Mustafapasa faci 20 de ore de mers cu masina. Sau 2 zboruri legate, cu escala la Istanbul. In total 4 ore cu tot cu transferul de la aeroport.
Ai zice ca nu merita sa bati atat amar de drum ca sa stai intr-un sat. Insa realitatea iti arata contrariul. De la ospitalitatea oamenilor, care – desi nu prea rup engleza- fac orice sa te ajute cu orice ai nevoie, pana la peisajul care iti taie rasuflarea, Mustafapasa iti da toate motivele din lume sa il vizitezi. Unul dintre ele este panorama de la apus.

Asezat undeva in mijlocul Podisului Anatoliei, satul e total diferit de ce vedem la noi la tara. Casele sunt sapate, in majoritate in stanca, iar cele construite recent, au inclus lemnul doar in barnele care invelesc plafonul. In Cappadocia toata lumea sta in case sapate in stanca. Toata lumea. Chiar si turistii. Pe unde treci, asa numitele “cave hotels” te imbie cu camere sculptate in piatra, extrem de confortabile.

Descopera Cappadocia

In Mustafapasa ai ce face o zi intreaga fara sa te plictisesti. Urci scari inguste ingropate in piatra ca sa treci pe langa portile colorate in culori vii, te joci cu pisicile care bat strazile sau mananci cele mai banale pilafuri, transformate aici in adevarate delicii culinare. Si asta nu e tot. La capitolul mancare, turcii nu te lasa sa te ridici de la masa fara experienta completa: supa de linte si testi kebab (nu e nici o greseala de ortografie, asa se numeste kebabul pe care il pregatesc in oale de lut, pe care apoi le sparg in fata clientilor pofticiosi).

Fie ca vrei sa inchiriezi biciclete ca sa colinzi colinele inverzite sau ca vrei sa sorbi savoarea locala dintr-un fresh stors pe loc din jumatati de portocala si rodie, Mustafapasa is the place to be.
Loc ideal de pornire pentru aventurile care ne asteapta in #DescoperaCappadocia, satul e punctul zero pentru zborul cu balonul si circuitele care ne vor duce prin vaile renumite ale Cappadociei, la Orasul Subteran si in multe alte locuri documentate in urma cu mii de ani. La 2 kilometri se afla orasul Urgup, cu terasele batute de vant de pe care nu ne-am mai fi dat dusi.

Descopera Cappadocia
In Cappadocia e bine. E chiar foarte bine. Dar pentru ca ne mananca talpile, în continuare vom merge intr-un tur de o zi ca sa o descoperim in amanunt. Va tinem la curent. Pana atunci, urmariti-ne conturile de Facebook si Twitter, precum si hash tag-ul #DescoperaCappadocia ca sa vedeti cum ne distram.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.