Insula Palawan – Filipine

Insula Palawan – Filipine

Aflata la doar o ora de zbor de capitala Manila, insula Palawan este unul din locurile mele preferate si unul dintre putinele locuri unde vreau sa ma intorc. Aeroportul se afla in principalul oras al insulei Poerto Princesa care este si capitala provinciei.

Poerto Princesa este un orasel foarte aglomerat, plin de “trikes” care este o motocicleta cu atas si care este principalul mod de transport. Ca in orice tara de lumea a treia, saracia este mare, chiar foarte mare. Preturile nu sunt crescute artificial pentru turisti si asfel nu este nevoie sa te tocmesti pentru orice produs. Cand vine vorba de servicii, trebuie sa te targuiesti pentru a obtine un pret decent. O sticla de Pepsi, de exmplu, costa in jur de 2 lei la magazine si 5 lei la restaurant.
In oras nu ai ce sa faci iar plajele in Poerto Princesa sunt pentru localnici. Asta nu insemana ca nu te poti duce la o plimbare. Vei gasi plaje exotice, putin populate si o apa in care nu te poti balaci deoarece este foarte mica iar pentru a ajunge la o adancime cat de cat decenta pentru o baie trebuie sa mergi foarte mult spre larg.

Timpul petrecut in Poerto Princes ail poti folosi plecand in excursii de o zi catre Honda Bay sau Underground River. In Honda Bay am optat pentru un tur de 5 insule. Costul este undeva la 80 – 90 lei de persoana iar in acesti bani ai transportul pana in golful de unde se pleaca, plimbare cu barca intre cele 5 insule, program de snorkeling, masa de pranz, apa si transportul inapoi la hotel.
O alta atractie unde te poti duce din Poerto Princesa este Underground River. Considerat una din cele 7 noi minuni ale lumii, este un must daca te afli pe insula. Turul catre acest obiectiv costa in jur de 40 de USD si cuprinde transportul dus-intors cu un microbuz (aproximativ 200 km), transportul cu barca, intrarea in Underground River si o masa copioasa. Raul are o lungime de 8 km, te plimbi printre stalagmite si stalactite intr-o barca fara motor, echipamentul de protectie (casca + vesta de salvare) este obligatoriu. Acesta a fost declarant parc national in anul 1971, raul se varsa direct in mare iar in zidurile pesterii a fost descoperita o fosila veche de aproximativ 20 milioane de ani.
Mai mult de 3-4 zile nu ai ce sa faci in zona orasului asa ca dup ace termini toate obiectivele turistice pe care doresti sa le vizitezi, trebuie sa te indrepti spre El Nido. Modalitatea de transport intre cele doua orase este RO-RO bus-ul. Un bilet costa in jur de 40 lei iar calatoria dureaza 6-7 ore desi distanta nu este foarte mare dar drumurile sunt foarte proaste. Inre cele doua orase autobuzele circula la interval de 2 ore de la 4 am la 6 pm. Mai exista si variant de a merge cu masina de noapte care pleaca la ora 10 pm. Ajuns in El Nido trebuie in primul rand sa ai bani la tine. In acest mic orasel nu exista bancomate. Cazarea costa intre 80 si 150 lei in functie de conditiile oferite. Un lucru important de stiut este faptul ca acest oras are current doar cateva ore si doar noaptea. Curentul este pornit intre 10 pm si 6 am. Toata lumea are in schimb generatoare deci nu se sufera din lipsa electricitatii.

Pentru a vizita El Nido singura varianta este sa iei tururi organizate. Preturile variaza intre 60 si 100 lei, in functie de compania la care te duci insa toate cuprind transportul (plecare la 9 am si intoarcere la 6 pm), masa si veste de salvare. De asemenea poti inchiria si echipament de snorkeling la un pret cuprins intre 10 si 20 lei pe zi. Cele 4 tururi sunt impartite astfel:el_nido_tour_map

  • TUR A – Small Lagoon, Big Lagoon, Secret Lagoon, Shimizu Island si Seven Commandos Beach. Pe langa plimbarile intre obiective ai o gramada de timp pentru baie si snorkeling.
  • TUR B – Pangalusian Island, Pinagbuyutan Island, Vigan and Snake Island, Cadugnon Point and Cave si Pinasil Island and Cathedral Cave. Ca si in turul A planificarea este facuta in asa fel incat sa nu existe graba iar timpul dedicat pentru baie si snorkeling este suficient.
  • TUR C – Dilumacad and Helicopter Island, Tapiutan Island, Matinloc Island, Hidden Beach, Kulasa Beach, Star Beach si Matinloc Shrine. Acest tur este al doilea in preferintele mele dupa turul A. Peisajele superbe, snorkeling in zone magnifice dar si plimbarea cu barca sunt lucruri care mi-au ramas intiparite in minte.
  • TUR D – Cadlao Island, Pasandigan Beach, Nat Nat Beach & Bucal Beach si Paradise Beach. Hop on – hop off in locuri pe care doar in documentare le vezi, face din acest tur unul dintre cele mai cautate.
    Pana in acest an puteai sa combini tururi si asfel daca esti pe fuga sa apuci sa vezi cat mai mult dar acest lucru a fost interzis de catre autoritatile locale pe motiv ca se polueaza apa. O dovada clara ca oamenii din Filipine sunt saraci lipiti dar fericiti cu asemenea frumuseti naturale, frumuseti pe care le sustin, le promoveaza si pe cat posibil le protejeaza.

Daca esti un impatimit al caltoriilor in locuri exotice, atunci Palawan trebuie sa fie pe lista ta de optiuni. Locul inca nu este foarte dezvoltat touristic asa ca valul de turisti nu este unul mare si separator, asa cum se intampla in Thailanda. Acest lucru insa nu cred ca mai tine mult deoarece frumusetile locale sunt destul de promovate atat de localnici cat si de turistii care au ajuns acolo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.