Istanbul. Un oras, 2 perspective

Istanbul. Un oras, 2 perspective
Lucian la Istanbul
Dimineata lui in Istanbul incepe cu un mic dejun luat in unul din restaurantele de pe acoperisurile cladirilor de pe langa turnul Galata.  Am savurat cafeaua turceasca mangaiat de razele calde ale soarelui de mai si am contemplat asupra peisajului (Cornul de Aur, podul Galata si Sultanhamet). Dupa micul dejun si cafeaua turceasca am plecat la pas prin Istanbul. Prima oprire a fost Turnul Galata.                                                             Odata urcat in turn, ai o priveliste de 360 de grade asupra Istanbulului. Privelistea superba a intregului Istanbul te lasa fara suflare.Cel mai bun moment pentru vizitarea turnului este apusul. Daca ai norocul sa prinzi si rugaciunea de seara, vei ramane cu niste amintiri de neuitat. Drumul de la Turnul Galata pana la Podul Galata (Europa) este la fel de spectaculos. Strazile inguste, artistii de strada (pictori sau muzicieni) dar si magazinele de suveniruri te intampina cu multa culoare si o forfota placuta. Plimbarea pe podul Galata este un adevarat spectacol. Pescarii stau umar la umar pe toata lungimea podului. Ajuns in capatul celalalt al podului am facut o pauza pentru un Fish Kebab si un Efes pe malul Bosforului. Ore intregi printre moschei: Moscheea Noua se afla intre Bazar si Podul Galata si a fost construita in 1597 iar lucrarile au durat 66 de ani. Moscheea Sf. Sofia este cel mai vizitat obiectiv touristic din Turcia. Aceasta a fost construita in anul 537 iar pana in anul 916 a fost biserica iar apoi a fost transformata in moschee pana in anul 1934. Din anul urmator a devenit muzeu. Moscheea Albastra este poate cea mai frumoasa moschee din Istanbul. Cu o capacitate de 10.000 de oameni si o suprafata de rugaciune de 2646 mp, aceasta se poate vizita fara taxa de intrare dar numai intre rugaciuni. La orele de rugaciune aceasta este inchisa publicului non-musulman. Ultima moschee vizitata a fost  Moscheea Suleymaniye. Este cea mai mare moschee din Istanbul, a fost construita intre anii 1550 s si 1557 de catre Sultanul Suleyman Magnificul care in momentul inaugurarii a spus “Această moschee va supraviețui atât cât va supraviețui întreaga lume!”. In interiorul acesteia se afla mormantul sultanului. Aflata pe un deal, aceasta este vizibila din toate colturile orasului. Dupa cateva ore de vizitat este obligatoriu sa fac o pauza de un kebab si una sau doua beri Efes.Cele cateva ore ramase pana la intalnirea cu ea, am decis sa le petrec in Bazarul Egiptean. Acesta a fost construit intre anii 1664-1683 si este un obiectiv emblematic pentru Istanbul. Daca la inceput a fost folosit de catre comercianti ce aduceau mirodenii din Egipt intre timp lucrul acesta s-a schimbat iar acum gasesti absolut tot ce-ti trece prin cap.

Mirodenii, dulciuri, bijuterii, confectii, incaltaminte, electronice si electrocasnice, mobile, carne sau fructe uscate sunt doar o parte din lucrurile pe care le gasesti aici. Bazarul a treut prin doua incedii devastatoare. Unul in anul 1691 cand a fost renovat complet si inca unul in anul 1990. Dupa ultimul incendiu au urmat 4 ani de renovari. Aici poti petrece ore intregi fara sa iti dai seama cand trece timpul. Mii de oameni se imbulzesc pe aleile inguste ale bazarului. Galagia este infernala iar toate preturile sunt negociate in gura mare. Un adevarat spectacol de care e greu sa te desparti.

Andreea la Istanbul
Ajunsi la Istanbul, vizitati orasul fara sa faceti prea multe planuri pentru ca la fiecare colt gasiti un loc care trebuie musai vizitat. Pe toate le gasiti in ghiduri si pe internet. Musai beti o cafea langa Turnul Galata.
Are 4 mese inghesuite in 10 metri patrati. 2 jos si 2 sus. Clientii se mai inghesuie si pe trepte cu genunchii stransi la piept, ca sa guste din cafeaua cu caimac adusa de batranul proprietar.Ca sa ajungi la etaj, trebuie sa te strecori prin culoarul stramt care iti poarta pasii pe treptele care scartaie chiar si atunci cand respiri. Te intrebi cum poti sa ajungi sus fara sa iti rupi gatul si privesti admirativ viteza cu care ti se aduce cafeaua pe acelasi traseu imposibil.InstabulLa masa de langa sta o americanca. Scrie vederi si se bucura de atmosfera. Ma sprijin de o vitrina care adaposteste tipsii de argint si farfurii cu bordura aurie.Gust cafeaua, inchid ochii, aud conversatii in felurite limbi si pentru prima oara simt gustul autentic de Istanbul. Cu aglomeratia lui, cu inghesuiala turistilor, cu indiferenta localnicilor care pescuiesc agatati de podul peste care trec zgomotos tramvaiele.Tot la Istanbul, dupa ce ti-ai purtat pasii prin Topkapi si ai negociat la sange de dragul conversatiei cu toti negustorii din bazar, ai putea sa te urci pe feribot si sa vizitezi una dintre insulele Printesei.Feribotul se ia de la Kabatas si costa doar 9 lire turcesti. Un drum de o ora te duce la insule si indicat ar fi sa cobori pe una anume, Heybeliada. Aici nu gasesti roata de masina si nici ghidon de motor. Transportul se face doar cu carute trase de cai insa intr-o ora ai timp sa faci turul insulei mergand sustinut.IMG_20130430_212344 IMG_20130501_102338

Needless to say ca insula e plina de pisici:)

Nu conteaza cand alegeti sa plecati. Istabul is always a good idea.

Mai multe poze gasiti pe pagina noastra de facebook.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.