Kotor

Kotor

Kotor este un oras de coasta care se evidentiaza datorita frumusetii Golfului Kotor dar si datorita orasului vechi. Orasul a fost infiintat in timpul Imperiului Roman iar prima mentiune a acestui oras dateaza din anul 168 iH. Istoria orasului este una tumultoasa. A fost cucerit de catre musulmani (840), de bulgari (1002), venetieni (1420) si otomani (1538). In 1797 a fost cedat Austriei, in 1810 a devenit parte a Imperiului Francez iar in 1814 a fost recedat Austriei. In timpul Primului Razboi Mondial s-au batut pentru acest orasel Muntenegru si Austria iar dupa 1918 a devenit parte din Iugoslavia. Din 1945 face parte din Muntenegru.

 

Pentru a ajunge in Kotor poti merge cu avionul sau cu masina. Cu avionul aveti mai multe variante. Prima este Bucuresti – Dubrovnik. Pretul biletelor de avion variaza in functie de perioada intre 200 si 600 Euro de persoana. Un taxi din Dubrovnik la Kotor costa in jur de 80 Euro. A doua varianta este Bucuresti – Tivat. Aeroportul este la 8 km de Kotor, pretul biletului variaza intre 300 si 600 Euro iar un taxi pana in centrul orasului va costa in jur de 7 Euro. A treia varianta este Bucuresti – Podgorica. Pretul pe care trebuie sa-l platiti pentru aceasta cursa varianza intre 300 si 800 Euro in functie de perioada. Podcorica se afla la 90 km de Kotor iar aceasta distanta poate fi parcursa cu autobuzul.

Eu recomand varianta cu masina din doua motive. Unul este costul redus si al doilea este drumul care trece prin locuri de vis. Distanta dintre Bucuresti si Kotor este de 1000 km. Intr-o masina cu un consum decent puteti sa cheltuiti 150 sau 175 Euro. Daca mergeti 4 persoane aceasta suma este una infima. La banii de combustibil se mai adauga taxele de drum din Bulgaria (5 Euro), Serbia (3 Euro) si Muntenegru (4 Euro).

In Kotor puteti sa va cazati de la 10 Euro / noapte / persoana pana la 100 Euro / noapte / persoana in functie de numarul de stele ale hotelului sau pensiunii. Marea majoritate a locurilor de cazare sunt in apartamente. Eu am stat chiar pe malul Golfului Kotor cu 40 Euro / noapte / apartament. Cum am fost 4 persoane, costul a fost de 10 Euro / persoana.

Mancarea nu este scumpa, gasiti sute de locuri unde puteti servi masa la un pret decent. Fructele de mare sunt de incercat. Sunt proaspete si mult mai ieftine ca la noi.229588_407234702677193_1079272049_nLocuri de vizitat sunt multe. In functie de traseul ales ca sa ajungeti in Kotor trebuie sa treceti prin unul dintre cele doua canioane. Canionul Tara – cel mai mare din Europa si al doi-lea din lume dupa Marele Canion si Canionul Moraca. Recomand sa se mearga printr-un canion la dus si prin celalalt la intoarcere. Amandoua sunt foarte spectaculoase si merita strabatute. Mare atentie la traversarea celor doua canioane deoarece parapetii lipsesc cu desavarsire, drumul este destul de ingust si va intalniti cu multe masini cu gabarit depasit ce cara lemne.

Atractiile orasului Kotor sunt:
1. Orasul vechi – oras ce a fost greu incercat de istorie. Dominatia venetiana si-a pus amprenta pe arhitectura orasului asa ca va simtiti ca in micutul oras italian. Orasul este inconjurat de un zid inalt de 20 de metri si lat de 10 metri, construit in epoca bizantina.
2. Cele trei porti – Poarta mare ce a fost construita in 1555 in stil renascentist, poarta de pe partea laterala a raului construita in 1540 in acelasi stil si poarta Gurdic ce a fost construita in secolul al XVII-lea.
3. Bazilica Sf. Trifon – construita in 1166, este principalul obiectiv turistic al orasului Kotor. Datorita arhitecturii este un monument nepretuit.
4. Cetatea Sveti Ivan – situata in varful dealului Sf. Ivan (206 m), este mai degraba o fortareata. Zidurile cetatii au fost reconstruite si sunt sub patrimoniul UNESCO. Taxa de acces este de 3 Euro de persoana iar pentru a ajunge in varful acesteia pentru a avea o vedere asupra intregului oras trebuiesc urcate aproximativ 1300 de trepte. Drumul este destul de abrupt si necesita conditie fizica.
5. Bisericile – Biserica Sf. Luca din 1195, Biserica Sf. Maria din 1221, Biserica Sf. Paul din 1266, Biserica Santa Chiara si Manastirea franciscana, care pastreaza o biblioteca de aproximativ 20.000 de carti,
6. Palatele – Buća (secolul al XIV-lea), Drago (XV), Pima (XVI), Vrakjen (XVIII) si Grubonja (XVIII).

Pe langa obiectivele de mai sus, va puteti ocupa timpul cu mers la plaja, plimbari cu barca dar si sporturi extreme si sporturi pe apa.

Desi eu am fost intr-un city break de vineri pana duminica, recomand sa stati 6-7 zile pentru a va bucura de acest mic paradis.

Facand un calcul scurt, pentru 4 persoane care calatoresc cu masina, 6 nopti petrecute in Kotor costul de transport si cazare este in jur de 100 Euro / persoana. Banii de cheltuiala pentru perioada petrecuta in concediu variaza in functie de buzunarul fiecaruia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.