Laos – Surpriza Asiei de Sud-Est

Laos – Surpriza Asiei de Sud-Est

Îndată ce pășești în Laos îți dai seama că orice știai și ai experimentat în Asia, aici nu este valabil. Aici timpul pare că stă în loc. Toată agitația și tumultul din Thailanda, Cambodgia, Vietnam sau China sunt parcă din altă lume, o altă Asie. În Laos te izbește o liniște și un calm care te liniștește și care te face să te focusezi pe descoperirea locurilor și a culturii laoțienilor. Cele mai importante locuri de vizitat în Laos sunt capitala Vientiane, Vang Vieng și Luang Prabang. Fiecare dintre ele are un farmec aparte și merită experimentat pe îndelete. Dacă te grăbești, ai putea să pierzi din experiența pe care Laos ți-o oferă.

Vientiane este capitala și cel mai mare oraș din Laos. Situat pe malurile râului Mekong, Vientiane este un oraș plin de legende și istorie. Orasul este casa masivei stupe aurite, Pha That Luang, un simbol national al Laosului. Vizitarea templului ar trebui să fie o prioritate atunci când ajungi în acest oraș. Ai să observi că arhitectura are influențe franceze, acest lucru datorându-se faptului că Laos a fost colonie franceză. În Vientiane găsești inclusiv un Arc de Triumf. Traficul este unul lejer deorece nu sunt multe mașini și asfel poți închiria o bicicletă și să descoperi acest frumos oraș. În aproprierea orașului se află Buddha Park unde poți admira peste 200 de sculpturi de piatrîă înfățișând zeii și monștrii mitului budist și hindus. Vientiane este orașul aflat la granița cu Thailanda, cele două țări fiind despărțite de fluviul Mekong.

Din Vientiane poți pleca spre cele două orașe pe care le recomandăm să le vizitați înainte de a părăsii Laosul. În ambele poți ajunge cu autobuzul. Aveți grijă când cumpărați biletele să negociați un preț cât mai bun. Primul oraș în care mergem este Vang Vieng. Acesta se află în partea muntoasă a Laosului și este capitala indiscutabilă a distracției. Aici poți zbura cu balonul cu aer cald, trasee de trekking, alpinism și nu în ultimul rând tubing. Aici au apărut zeci de baruri aflate pe malul râului unde noapte se încingeau petreceri și oamenii săreau în apă de pe terasele acestor baruri. Acest lucru acum este interzis deoarece au fost foarte multe cazuri de accidentari și chiar morți din cauza pietrelor aflate în apă. În plus, localnicii s-au declarat deranjați de exodul masiv de turiști care au acaparat localitatea. Deși acum se găsesc hoteluri și pensiuni din toate categoriile, Vang Vieng a devenit mai mult o destinație de familie. Aici vă recomandăm să mergeți să vă încărcați bateriile și să descoperiți frumusețea acestui loc. Poți închiria un caiac și să explorezi ținuturile de pe apă, poți face tubing, ceea ce presupune să explorezi peșteri inaccesibile altfel, poți vedea frumusețea locurilor din balonul cu aer cald și poți descoperi locuri ascunse pe traseele de trekking. Unul dintre aceste locuri este Blue Lagoon, o oază cu apă clară de culoare turquoise. Mai trebuie menționat aici că măncarea este delicioasă, berea foarte bună (berea Lao Beer fiind una dintre cele mai apreciate beri din lume) și cazarea ieftină.

Dacă ți-ai încarcat bateriile, te-ai distrat în Vang Vieng, atunci ar trebui să pleci spre Luang Prabang. Acesta este capitala regală a Laosului și patrimoniul mondial UNESCO. Dacă francezii au preferat să conducă din Vientiane, regele a preferat orașul Luan Prabang. În 1975 comuniștii au preluat puterea și regele a fost trimis ăn partea de nord a țării, unde a murit de malarie și epuizare fizică.

Luang Prabang este un oraș plin de istorie, temple și priveliști minunate. Aici poți mânca la unul dintre restaurantele foarte apreciate de către turiști sau să vă relaxați la un spa. Orașul fiind plin de hoteluri care oferă astfel de servicii. Cea mai importantă atracție turistică se desfășoară în fiecare dimineață. Călugării procesează pe străzi colectând pomană (mâncarea lor pentru zi). Dacă doriți să urmăriți sau să participați, cereți hotelului dvs. informații deoarece trebuie să distribuiți mâncarea într-un mod specific.

Laos este o frumusețe de țară. Chiar dacă este printre puținele țări din Asia fără iesire la apă, puteți petrece timp de calitate aici și să descoperiți o țară liniștită și prietenoasă.

Dacă vă gândiți să vizitați Laos e bine să știți ce nu trebuie să faceți pentru a avea un sejur lipsit de probleme:

  1. Acoperiți-vă corpul astfel încât localnicii să nu se simtă jigniți. Aceștia intră inclusiv în apă în pantaloni scurți și tricou.
  2. Aveți grijă la hoții de buzunare. Mai ales în zonele turistice, furtul din buzunare este foarte popular.
  3. Încercați să nu atingeți un localnic, în afară de obișnuita strîngere de mână. Localnicii preferă un zâmbet larg.
  4. Dacă aveți vreo problemă încercați să vă păstrați calmul. În cazul în care ridicați vocea și vă exteriorizați, riscați să nu mai aveți cu cine să vorbiți deoarece interlocutorul va pleca liniștit.
  5. Nu lăsați pașaportul drept garanție. Dacă închiriați biciclete, sau scutere, nu lăsați pașaportul garanție deoarece dacă cineva fură bicicleta o să fiți nevoiți să plătiți o sumă mult mai mare decât este necesar sau agreat.
  6. Nu atingeți robele călugărilor. Mai ales dacă ești femeie. Călugării sunt bine respectați în Laos și ar trebui tratați cu demnitate și onoare. Aceasta înseamnă că ar trebui să fii întotdeauna prudent când vine vorba de interacțiunile cu aceștia. Mai ales femeilor li se interzice să atingă pantofii și hainele călugărilor
  7. Dacă doriți să vă țineți de mână, să vă îmbrățișați și să vă sărutați partenerul, asigurați-vă că nu este făcut în public deoarece îi face pe localnici foarte inconfortabili.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.