Ohrid

Ohrid

 

Probabil ca Macedonia nu va spune nimic. Nu e o problema pentru ca nici mie nu-mi spunea nimic pana sa ajung acolo. Macedonia este o tara aflata la aproape 500 km de Bucuresti, are putin peste 2 milioane de locuitori iar capitala este la Skopje.

 

Macedonia nu era pe nici un fel de lista de vizitat. Era o tara care nu-mi spunea nimic si care nu avea nimic de oferit incat sa iau in calcul o eventuala calatorie. Macedonia este situata intre Serbia, Bulgaria, Albania si Grecia.

Macedonia este denumita si o tara de lacuri si munti. Exista peste 50 de lacuri naturale si 16 lanturi muntoase cu inaltimi de 2000 de metri.

Nu recomanda sa mergeti la Skopje. Este un oras mic, murdar si aglomerat. Bazarele din capitala sunt niste targuri de vechituri si facaturi made in China iar atmosfera nu este una prietenoasa. Recomand in schimb oraselul Ohrid.

Ohrid este practic un sat cu putin peste 42.000 de locuitori. Acesta se afla in aproprierea granitei cu Albania, este asezat pe maulul lacului cu acelasi nume si este supranumit Jerusalimul din Balcani datorita celor 365 de biserici (cate una pentru fiecare zi a anului).

Cea mai ieftina varianta de calatorie in Macedonia este cu masina. Granita se afla la putin peste 400 de km de Bucuresti iar combustibilul este semnificativ mai ieftin ca in Romania sau Bulgaria (diferenta era de 1,4 Ron la litru). Capitala Skopje se afla la 600 km de Bucuresti iar Ohrid la aproape 800. Nu exista taxa de drum ci doar de autostrada (pentru cei 150 de km de autostrada, am platit in jur de 4 Euro).

Cazarea in Ohrid este foarte ieftina. Daca vorbim de un hotel de 4 stele, pentru doua nopti de cazare trebuie sa platesti in jur de 70 Euro / camera. Daca alegi sa stai in pensiunii, platesti in jur de 10 Euro / persoana / noapte.

Bucateria este una cu inflente turcesti si sarbesti. Pestele este intotdeauna proaspat iar baclavalele sunt cele mai bune mancate de mine (chiar mai bune ca cele din Turcia).

Recomand ca in Ohrid sa petreci 3-4 zile. Este un oras linistit care te va umple de energie iar daca vrei sa petreci, viata de noapte este una cu oferte foarte interesante.

Printre locurile de vizitat din Ohrid pot enumera:

  • Fortareata lui Samuel: Cu o vechime de peste 1800 de ani, zidurile aceteia stau martore istoriei tumultoase ale Macedoniei.
  • Biserica Sf. Sofia: Una dintre cele mai vechi biserici crestine din Macedonia. Primele insemnari despre acestea sunt din anul 826 d.Hr.
  • Biserica Sf. Jovan Kane: Aflata pe malul lacului Ohrid, aceasta este o oaza de liniste si relaxare.
  • Biserica Sf. Pantelimon: Data in folosinta in secolul 9, aceasta este unul din principalele obiective turistice din Ohrid.
  • Lacul Ohrid: Unul dintre cele mai mari lacuri din Europa. Apa clara a acestui lac te impinge la o baie chiar si in extrasezon. O plimbare cu barca pe lac costa 2 Euro / pesoana si dureaza aproximativ o ora.
  • Biserica Sfantul Naum: Este locul de unde izvoreste Lacul Ohrid. Aici puteti sa vizitati delta formata de izvoarele lacului. Plimbarea costa 2 Euro si veti vedea apa cu o claritate de peste 90%. Temperatura apei este de 12 grade pe tot parcursul anului.

134-orhid

Recomandarea mea este sa va urcati in masina si sa dati o fuga pentru ca merita. Un weekend o sa va coste in jur de 100 Euro / cuplu iar aici intra tot, combustibil, cazare dar si mesele si suvenirurile.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.