Tips & Tricks Turcia

Tips & Tricks Turcia

Despre Circuitul Cultural prin Cappadocia trebuie stiute urmatoarele lucruri:

 1. Vremea in perioada 29 Aprilie – 4 Mai se anunta a fi buna dar putin racoroasa. Temepraturile minime 7 grade iar maximele 17 grade.
 2. Bagajul la cala este de 40 kg. Suficient pentru a avea loc si pentru haine putin mai groase. In timpul zborului cu balonul dar si noaptea, este destul de rece.
 3. Moneda oficiala este Lira Turceasca. Paritatea este de 6.09 lire la un dolar si 6.8 lire la un euro. In multe locatii din Istanbul se poate plati in euro si dolari. Trebuie sa va raportati mereu la paritatea din momentul in care va aflati in Turcia pentru a nu fi pacaliti.
 4. Bacsisurile nu sunt incluse in preturi. Indiferent ca vorbim de note de plata sau servicii ca taxi, ghid sau cameriste. Acestia vor face tot posibilul ca serviciul sa fie unul care sa va faca sa va simtiti bine, asa ca nu va sfiiti sa-l oferiti. Daca nu-i dati nimic unui oriental care v-a facut un serviciu, el nu va considera neaparat ca sunteti zgarcit, ci ca nu ati fost multumit de serviciile primite, asa ca va incerca sa fie si mai indatoritor. Si inca ceva: sa nu credeti ca turcii asteapta bacsis de la dvs. pentru ca sunteti strain! Obiceiul este acelasi si intre ei.
 5. De unde cumparati suveniruri? Daca doriti sa cumparati rahat, ceai sau baclavale recomandam supermarketurile. Preturile sunt la jumatate fata de alte locuri. Pentru alt tip de suveniruri, bazarul este locul perfect. Negociati cat se poate de mult. Orientalilor le place acest lucru. Puteti avea surpriza ca un negustor sa nu vrea sa va vanda un produs daca nu-l negociati.
 6. Bucataria turceasca combina traditii culinare ale anticului popor nomad din Asia Centrala cu influente mediteraneene si din Orientul Mijlociu. Trebuie incercate supa de linte, kebab-ul (in diverse combinatii), pindele dar si legumele. La bauturi trebuie incercat ceaiul, ayranul si cafeaua la nisip.
 7. Turcii sunt oameni extreme de cinstiti iar riscul de a fi pacalit este redus. Totusi sunt si turci care au alte intentii. Victimile perfecte sunt turistii care calatoresc singuri sau in grupuri foarte mici iar locul preferat de acostare sunt locurile turistice si aglomerate. Printre cele mai intalnite escrocherii putem sa gasim:
 • Hai sa bem ceva – victime cad barbatii care calatoresc singuri si care sunt atrasi in restaurante cu preturi mari si cu femei dezbracate. Nota este intotdeauna de cateva sute de euro. Aceasta escrocherie poate fi evitata daca nu acceptati sfaturi de la straini in ceea ce priveste localurile ce trebuiesc vizitate. Daca sunteti acostat, refuzati politicos si afirmati ca asteptati 2-3 prieteni.
 • Lustruitul pantofilor – Aici sunt intalnite doua modalitati de a acosta victima. Fie merg in parallel cu tine si picura pe pantoful tau crema, fie vin din fata si “scapa” peria pe pantoful tau. In ambele cazuri se va oferi sa va lustruiasca pantofii gratuit (ca semn de respect si pentru a-si cere scuze). Desi vei grede ca lustruitul este gratuit, acesta te va taxa mai mult decat face un lustruit normal. In cazul in care incepeti sa va certati cu ei, mai multi “colegi” vor sari in ajutor. Daca se intampla sa va intersectati cu un astfel de escroc, refuzati politicos serviciul. La tot pasul sunt lustruitori cinstiti. Un lustruit costa intre 5 si 10 lire (pentru ambii pantofi – asta este o alta escrocherie). Negociati inainte de efectuarea serviciului.
 • Magazinul de pielarii si carpete – Daca cineva se ofera sa va ghideze prin bazar, fiti cu bagare de seama deoarece de multe ori aceasta persoana te va plimba pe la mai multe magazine (pe care le detine sau de la care percepe comision). De obicei aceste magazine nu sunt cu lucrurile cele mai de calitate.
 • Furtul din buzunare – este intalnit in locurile aglomerate iar prada cad turistii neglijenti. Purtati portofelul in buzunarul din fata al pantalonilor, gentile si rucsacii sa aiba intotdeauna fermoarele inchise corespunzator si nu lasati lucrurile de valoare pe mese la terase si restaurante.
 • Taxi – Se intampla frecvent ca turistii sa fie suprataxati de taximetristi. Pentru a evita incercati sa va orientati pe harta de drumul cel mai scurt si sa recomandati o ruta. O alta metoda de evitare este sa folositi mijloacele de transport in comun. In Istanbul reteaua de transport in comun este foarte bine pusa la punct. Folositi metroul pentru a scapa de blocajele din trafic.

Sursa foto.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.