Ne-am gândit să scriem un articol cu tot ce trebuie să știi când planifici o vacanță în China.
Vacanța noastră în China a fost cea mai interesantă și captivantă experiență pe care am trăit-o până acum. Ne-am lovit în schimb și de câteva lucruri pe care nu le-am luat în calcul de la început. Dacă le-am fi știut probabil că am fi salvat niște bani și ne-am fi stresat mai puțin.
Am pregătit o listă de lucruri de care să țineți cont și care poate vă vor ajuta în planificarea vacanței.
- Biletele de avion: Cele mai bune oferte de zbor în China le găsiți la KLM si Air France. Dacă stai cu ochii pe oferte, este posibil să prinzi și la alte companii. Recomandarea este să verificați în permanență ofertele KLM si Air France, dar în același timp să căutați constant pe site-uri de bilete. Noi folosim Momondo de cele mai multe ori
- Viza: Atenție! Viza de China nu se mai ridică de la ambasadă. De la 1 august 2018 este obligatoriu să aplicați pentru viză online. AICI se aplică pentru viză. După completare și verificare se printează formularul și se semnează împreună cu confirmarea. Deținătorii de pașapoarte simple trebuie să intre AICI și să se programeze online. Apoi trebuie să vă prezentați la Centrul de viză pentru China conform programării și să depuneți actele. Actele necesare sunt: Formularul pe care l-ați complectat online semnat, confirmarea printată, biletele de avion dus-întors, rezervările de cazare pentru întreaga perioada și itinerariul pe zile pentru perioada șederii. Pentru viza de turist trebuie să aplicați pentru tipul de viză L, iar taxele sunt: pentru o intrare 280 ron, pentru 2 intarări 420 ron, intrări multiple în maxim 6 luni 560 ron și intrări multiple in 12 luni 840 ron. Verificați cu atenție documentele necesare și valoarea taxelor pe site-ul chinaembassy.org.ro deoarece noi a trebuit să ducem și poze tip pașaport și să platim o taxă de 250 ron / persoană celor de la Centrul de viză pentru China. În acest moment nu există informații pe site pentru aceste lucruri, dar mai bine verificați.
- Banii in China: China folosește moneda yuani cu o paritate de 1,62 yuani la 1 ron. E bine să aveți dolari când ajungeți pentru că este mult mai usor de schimbat decât euro. În cazul în care aveți banii pe card, verificați înainte dacă bancomatul primește tipul de card pe care-l aveți. Sunt multe bănci care nu aceptă carduri emise în alte țari sau nu acceptă Visa sau MasterCard. Noi am intrebat la ghișeu și tot am avut probleme. Recomandarea noastră este să aveți în permanență bani cash la voi deoarece nu prea poți plăti cu cardul și să aveți și o rezervă de bani pentru situații neprevăzute.
- Cazarea: Posibilitățile de cazare sunt enorme. De la hoteluri luxuase până la hosteluri pentru care plătiți 10 USD pe noapte. Alegeti-vă cazarea după gustul și bugetul pe care-l aveți. Încecați să stați cât mai aproape de centru sau langă o stație de metrou deoarece orașele sunt mari iar distanțele pe măsură. Dacă hotelul cere o garanție pentru cameră, vă recomand să o plătiți cash. Plătind-o cu cardul vă blochează banii, iar deblocarea lor poate dura. La noi a durat două săptămâni. Au intrat banii după ce am ajuns în țara.
- Transportul: Din acest punct de vedere, chinezii stau foarte bine. Transportul în comun este bine pus la punct. În orașele mari totul este bilingv, așa că nu o să aveți probleme cu orientarea. Încecați să vă bazați mai mult pe orientarea voastră în spațiu și mai puțin pe sfaturile localnicilor. Dacă folosiți taxi, vă recomandăm să mergeți cu compania de stat (sunt ușor de reperat pentru că sunt foarte multe mașini) și mai puțin pe ride-sharing deoarece cele din urmă sunt de 4-5 ori mai scumpe. Dacă vizitați mai multe orașe verificați de acasă soluția cea mai bună de transfer. Distanțele sunt mari și poți face și 12 ore cu un tren de mare viteză. Trenurile “personal” ar trebui evitate. Sunt mai ieftine, dar timpul de călătorie este imens și nu cred că vreți să vă petreceți concediul în tren. Dacă verificați din timp puteți găsi zboruri la același preț sau chiar mai ieftine decât un bilet de tren. Pentru o călătorie de 4-6 ore este ok să mergeți cu trenul deoarece este o experiență care o să vă placă. Puteți să vă achiziționați bilete de tren online AICI, sau să căutați un punct de vânzare al biletelor în orașul în care vă aflați. E bine să cumpărați biletele din timp pentru că sunt destul de aglomerate și riscați să nu mai găsiți bilete la ora dorită.
- Internet: Cum trăim în era Facebook, Youtube și Instagram nu-mi imaginez pe cineva care să nu vrea să aibă internet în vacanță și să nu pună poze de acolo. Cea mai bună variantă este să cumpărați cartele din China și să folosiți un VPN pentru a accesa rețelele de socializare. Fără VPN nu aveți nicio șansă să accesați rețelele de socializare.
- Mâncarea: După ce mancați în China o să vă gândiți de două ori dacă să mergeți la un restaurant cu specific chinezesc la noi. Mâncarea este fabuloasă și oriunde mâncați o să fiți încântați. Puteți merge la restaurant sau puteți să mâncați pe stradă fară nicio problemă. Totul este bun. Recomandarea noastră este să încecați mâncarea din diferite zone ale țării. Chiar dacă nu ajungeți decat în marile orașe, o să găsiți restaurante cu specific din alte zone ale țării.
- Scam-uri: China este o țară unde poți călătorii fără griji și în siguranță. Milioanele de camere de supraveghere îți conferă un sentiment de liniște. Din câte știu există două tipuri de scam-uri în care pică turiștii. Primul este numit “hai să bem un ceai” și poți cădea ușor pradă acestuia. Cei care încearcă acest scam pe turiști vorbesc foarte bine engleza și se recomandă a fi profesori sau ingineri. Aceștia intră în vorbă cu turiștii și când prind momentul îi invită la un restaurant pentru un ceai sau masă. După ce beau/mănâncă aceștia dispar și turiștii trebuie să achite o notă mult umflată. O altă metodă destul de întâlnită este cea a “thailandezelor”. Sunt căutați bărbați singuri care sunt abordați de către domnișoare care-i ademenesc în camerele de hotel. Acestea le strecoară turiștilor somnifere sau droguri în băuturi, iar când turistul adoarme, îi jefuiesc de bani și alte bunuri de valoare.
Dacă aveți sugestii sau lucruri care pot îmbunătăți acest articol, vă invităm să lăsați un comentariu și o să edităm articolul astfel încât să fie cât mai complet și mai relevant.