Tot ce trebuie să știi dacă călătorești la Xi’an

Tot ce trebuie să știi dacă călătorești la Xi’an

Xi’an este capitala provinciei Shaanxi, are aproximativ 6 milioane de locuitori și este unul dintre cele mai vizitate orașe din China. Xi’an este un oraș cu o cultură și o istorie bogată care merită vizitat.

Cum poți ajunge la Xi’an: Cel mai simplu mod de a ajunge la Xi’an este cu avionul. De la Beijing sau Shanghai zborul costă în jur de 100 de euro. O alternativă este și mersul cu trenul de mare viteză. De la Beijing durează undeva la 4 ore și costă tot 100 euro. De la Shanghai trenul face undeva la 7 ore, iar costul este tot în jur de 100 euro. Recomandarea este să încercați trenul de la Beijing deoarece este o experiență și mersul cu trenurile de mare viteză. De la Shanghai vă recomandăm să alegeți varianta avionului deoarece 7 ore este totuși destul de mult.

Cazarea în Xi’an: Există o varietate foarte mare de cazări în Xi’an. O cameră poate începe de la 10 – 12 euro la hosteluri, moteluri sau apartamente și poate ajunge până la 100 – 150 euro pe noapte la hoteluri de 5 stele. Vă recomandăm să alegeți cazarea în centrul orașului și să vă pliați pe bugetul pe care-l aveți. Dacă sunteți atenți la alegerea cazării nu ar trebui să aveți probleme.

Mâncarea în Xi’an: Dacă nu aveți probleme cu mâncatul pe stradă atunci “Muslim Street” este locul unde trebuie să mâncați. Aici găsiți mii de tarabe cu tot feluri de mâncăruri, care mai de care mai interesante, sau ciudate. Un singur lucru este cert, mâncarea este foarte bună. În oraș găsiți o mulțime de restaurante unde puteți încerca preparatele locale. Dintre preparatele tradiționale din zona Xi’an vă putem recomanda: Cold Noodles (tăiței reci), Sandwich de porc în pită, Dumpling (găluște chinezești) în supă acrișoară, Supă de miel, Lao Tong (carne de oaie afumată), Frigărui (carne de porc, pui, vită, oaie sau caracatiță), Supă Dumpling, Biang Biang Mian (tăiței lați cu ouă, roșii și carne de vită), Gogoși Persimmon (persimmon este un fruct foarte gustos și des întâlnit în China) și Zong Zi cu miere (orez lipicios amestecat cu miere)

Ce să vizitezi în Xi’an:

Cea mai renumită atracție de la Xi’an este Armata de Teracotă. Aceasta datează din anul 221 și este o experiență extraordinară. Pentru a ajunge aici este nevoie să luați un autobuz / autocar care pleacă din gara Xi’an și care costă în jur de 1 dolar american. Traseul este parcurs în jur de o oră. Planificațivă în jur de 3-4 ore pentru vizitarea complexului în care se află Armata de Teracotă. Tot aici puteți vizita și Mausoleul lui Qin Shi Huang. Am putea să vă povestim mai multe despre Armata de Teracotă, dar preferăm să vă lăsăm să descoperiți singuri frumusețea și încărcătura istorică a acestui loc. Prețul unui bilet de intrare este de 22 USD de persoană în sezon și 18 USD în afara sezonului. Copiii până în 120 cm intră gratuit. Ce trebuie să știți dacă vizitați această atracție este că aici găsiți cele mai ieftine suveniruri și v-am recomanda să nu luați masa la terasele și restaurantele din împrejurimi. Mâncarea este foarte scumpă și de proastă calitate.

Muntele Huashan: Unul dintre cei mai periculoși și spectaculoși munți din China. Muntele Huashan nu este doar unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Xi’an ci este și una dintre cele mai provocatoare atracții din Xi’an. Muntele are 5 vârfuri, iar cel mai înalt este vârful sudic de 2.154,9 metri deasupra nivelului mării, Dacă ești pasionat de munte este o experiență ce nu o poți rata.

Plimbare pe zid: Centrul vechi din Xi’an este înconjurat de un zid de apărare care este foarte bine conservat și pe care poți să-l vizitezi. Imediat ce ți-ai luat bilete de intrare (6 USD de persoană) poți urca pe zid și te poți plimba în voie. Pentru o experiență mai plăcută poți închiria biciclete (3 USD / oră) și să faci turul orașului de la o înălțime de 12 metri. Lungimea totală este de aproximativ 14 kilometri. Dacă dați o tură de zid o să descoperiți lucruri foarte interesante despre istoria din spatele dinastiilor Ming și Tang.

Învățați arta caligrafiei chineze: Descoperiți caligrafia chineză la Muzeul de Artă Tang Bo și mergeți într-o călătorie artistică, dar și amuzantă în arta veche a picturii și a caligrafiei. Doar încercând acest lucru o să vă dați seama cât de artistică este caligrafia chineză și cât de greu este să o stăpâniți. Un bilet de intrare costă aproximativ 8 USD, dar merită fiecare ban cheltuit.

Museul de Istorie Shaanxi: Muzeul de Istorie Shaanxi este imens, iar dacă vreți cu adevărat să apreciați toată arta și istoria provinciei, trebuie să petreceți o zi acolo. Aici puteți vedea picturi din morminte ale împăratului, artefacte și să intrați în contact cu instoria Drumului mătăsii. Xi’an a fost punctul de plecare al Drumului mătăsii, ruta care a legat comercianții din Europa cu Orientul încă din Antichitate și până în secolul al XV-lea. Acest Drum al mătăsii a fost nu numai o rută de afaceri, ci o realizare culturală și socială în istoria omenirii. Cea mai mare și impozantă expoziție din muzeu este cea a Dinastiei Tang.

Satul Yuanjia: Dacă vreți să vezi cum a fost viața în timpul dinastiei Tang, atunci ar trebui să vizitați satul Yuanjia. Satul a fost construit pentru a menține vii vechile tradiții, pentru a arăta vizitatorilor unele meșteșuguri și alimente care au fost uitate în China modernă. Casele mici, străzile pietruite, aleile, mâncarea gătită la foc de lemn și ceața din aer te transpune într-o epocă de mult apusă, dar încă vie în inimile chinezilor.

Turnurile Bell și Drum: trebuie să vizitați aceste turnuri, care sunt situate în centrul orașului la o distanță mică unul de celălalt. Fiecare oraș din China are aceste două turnuri, unul pentru tobe și altul pentru clopot. Ceea ce le face atât de speciale este arhitectura și modul în care acestea arată magic după apus, când luminile colorate încep să strălucească în mijlocul nopții negre.

Pagoda Giant Wild Goose: este o pagodă budistă situată în sudul orașului. A fost construită în anul 652 în timpul dinastiei Tang și avea inițial cinci etaje. Structura a fost reconstruită în 704 în timpul domniei împărătesei Wu Zetian, iar fațada din cărămidă exterioară a fost renovată în timpul dinastiei Ming. Astăzi, pereții interiori ai pagodei prezintă statui ale lui Buddha gravate de renumitul artist chinez Yan Liben.

Experimentează viața de noapte din Xi’an petrecând seara pe strada Defu. Aici îți poți petrece timpul în fiecare seară chiar și până după miezul nopții. Pe Defu vă așteaptă zeci de baruri unde găsiți bere internațională și muzică live. Trebuie să rețineți totuși că berea internațională are un preț destul de piperat.

Deși este un oraș destul de mic, noi vă recomandăm sa-l vizitați. Credem că 3 nopți ar trebui să fie de ajuns pentru a-l experimenta complet. Dacă mergeți de la Beijing la Shanghai sau invers, Xi’an este locul perfect să vă opriți și să gustați viața și într-un oraș de provincie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.